8.5.07

Uskomaton projekti!


Watoto wakiwa pamoja wanapen deza sana.
Children when are together are very attractive.

Tanaan keskustelimme Hellenin kanssa viittomakieliprojektista. Selvisi, etta hanke on jo paljon pidemmalla kuin olimme arvanneet. Sen lisaksi, etta opettajien koulutus on aloitettua, taalla on myos 40 opetettavaa lasta. Tulokset ovat jo nyt nakyvissa. Kuvittelimme eilen Annikan kanssa, etta koululla tapaamamme lapset olivat opiskelleet viittomakielta jo pitkaan ja etta koululla on ollut kuurojen yksikko jo vuosia. Tanaan kuitenkin selvisi, etta kaikki tapaamamme lapset olivat aloittaneet viittomakielen opiskelun vasta joitakin viikkoja sitten. Samoin oli heidan opettajiensa laita. Todella uskomatonta, miten hyvin kaikki viittoivat vain muutaman viikon opettelun tuloksena.

Lasten maailma on kokenut suuren muutoksen. Nyt he voivat oppia uusia asioita, kommunikoida muiden kanssa ja kertoa muille itsestaan. Niin paljon voi saada aikaan pienellakin tyolla. Ei voi muuta kuin ihmetella kaikkea tata. Hellen on myos jutellut kuurojen lasten vanhempien kanssa ja he odottavat innolla viittomakielen opetusta.

Nyt on seuraavan lukuvuoden yhteistyosopimus kirjoitettu Joensuun Yliopiston Ylioppilaskunnan ja Sawan valilla. Taman lukuvuoden maksuilla koululle aiotaan hankkia kirjoja. Hellen naytti meille huonetta, jossa oli tyhjat hyllyt odottamassa kirjoja. Huoneesta he toivovat saavansa kirjaston ja kirjoja sinne aiotaan hankkia heti, kun kehy-maksut tilitetaan koululle.

Hellen esitteli meille myos taloa, jossa asuu talla hetkella koulun vartija. Kun talo saadaan valmiiksi, siina voi asua pari kolme koulun opettajaa. Talo on pienella tontilla Leena-koulun vieressa. Tontin omisti alunperin valtio, joka aikoi ottaa tontin taloineen haltuunsa. Tontti saatiin kuitenkin ostettua koululle lukuvuoden 2005-2006 kehy-maksuilla.

Ei kommentteja: