28.5.07

il Murran ja maasait

Maailma kylässä festivaaleilla esiintyi kuusihenkinen maasai-yhtye il Murran. Yhtyeen afrikkalaista laulua ja tanssia pääsi seuraamaan niin massaglobbauksssa, festivaalien vip-tilaisuudessa sekä itse festivaalissa. il Murran -nimi tarkoittaa moraania ja viittaa aikaan, jona poika kasvaa mieheksi(17-25 vuotias). Moraanit toimivat tämän etnisen alkuperäiskansan sotureina. il Murranin jäsenet asuvat Maasai Maran luonnonpuistoon rajautuvalla Trans Maran alueella Länsi-Keniassa. Musiikkityyli syntyy yhden laulajan toimiessa laulunjohtajana ja muiden säestäessä häntä tietyllä hokemalla. Hokeman soinnista syntyy myös säestävä harmonia. Säestys perustuu matalaan kurkkuääneen.

Mielikuva punaviittaisesta, pitkähiuksisesta ja helmikoruilla koristetusta maasai-sotilaasta on monelle tuttu. Maasaita näkyi katukuvassa Morogorossa päivittäin. Heidät tunnisti pitkästä ja hoikasta olemuksesta sekä punaisesta heimoasusta.

Maasait tai masait ovat itäafrikkalainen paimentolaiskansa, joka elää pääosin Kenian ja Tansanian alueella. Maasait ovat onnistuneet säilyttämään oman kulttuurinsa ja luonnonläheisen elämäntapansa huolimatta modernistuvasta maailmasta ympärillään. Maasaiden lukumääräksi on arvioitu noin 900 000, joista noin 350 000–450 000 asuu Keniassa. Tarkkoja lukuja ei kuitenkaan ole olemassa.

Mielenkiintoista maasai-kulttuurissa ovat naudat. Maasait uskovat Ngai-jumalaan, joka antoi kaiken karjan maasaille. Tästä syystä kaikki muut nautoja kasvattavat ihmiset ovat varastaneet eläimensä heiltä. Vuosisatojen ajan tämä uskomus on johtanut verisiin, ihmishenkiä vaatineisiin yhteenottoihin muiden alueen heimojen kanssa, kun maasait ovat suojelleet "omaisuuttaan". Lisäksi maasaiyhteisössä miehen arvo- ja vaikutusvalta mitataan hänen tekemiensä lasten, vaimojen ja omistamiensa eläinten määrässä. Mies, jolla on alle viisikymmentä nautaa on köyhä.

Nykyisin karjankasvatus on vaikeutunut, sillä Masaai Maran ja Seregnetin luonnonpuistot ovat laajentuneet maasain perinteisille laidunalueille. Safarialueilla monet maasait ovat joutuneet luopumaan paimentolaisuudesta ja perustaneet turistikyliä, joissa sotilaat laulavat ja tanssivat ja naiset myyvät koruja.

Maasaista ja heidän kulttuuristaan oli mielenkiintoinen artikkeli maalis-huhtikuun Mondo-lehdessä. Artikkeli on osittain luettavissa osoitteessa www.mondo.fi/207/KvelysafariKeniassa.htm

Varsin hyvä sivu maasaista ja il Murranista on www.ilmurran.com/index.html. Samaisessa osoitteessa voi myös kuunnella il Murranin musiikkia ja katsoa yhtyeestä videoita. Maasaista löytyy myös tietoa osoitteista www.laleyio.com/maasai.html ja www.taksvarkki.fi/tansania/tansania/etniset-ryhmat.html

Ei kommentteja: