23.5.07

Jälkitunnelmia Tansaniasta

Nyt on kulunut jo muutama päivä Suomessa. Täällä on ollut aikamoista hulinaa ylioppilaskunnan työntekijävalintojen ja lähestyvän massaglobbauksen johdosta.

Loppu matka Tansaniassa sujui hyvin. Lähtö Morogorosta oli varsin haikea. Kävimme Leena-koululla juttelemassa vielä Hellenin kanssa hankkeesta. Saimme koululta lahjaksi kangat eli paikallisen asun. Kanga on eräänlainen suorakaiteen muotoinen huivi, joka solmitaan vyötärölle. Toinen samanlainen "huivi" voidaan kietoa ylävartalon suojaksi. Jos joku kiinnostui enemmän, niin kangasta löytyy tietoa mm. osoitteesta: www.glcom.com/hassan/kanga_history.html#maana

Leena-koululta jatkoimme kuurojen yksikköön. Lapset tulivat meitä heti pihalla vastaan ja kantoivat taas tavaramme toimistoon. Evelyn otti meidät lämpimästi vastaan. meille olisi jopa lähdetty kaupasta hakemaan limsaa, mutta aikataulu ei valitettavasti antanut varaa olla kovin pitkään koululla.

Lahjoitimme Evelynille Suomesta tuodun, vanhan Nokian 3110 -puhelimen. Hän ilahtui siitä uskomattoman paljon, halasi meitä ja kiitti Jumalaa. Selvisi, että Evelyniltä oli kadonnut puhelin edellisenä päivänä, joten lahjamme sattui todella sopivaan saumaan. On jännä huomata, miten kyseinen puhelin herätti suurta iloa, kun täällä Suomessa sitä ei pidettäisi enää minkään arvoisena.

Pääsin Morogorosta Dar es Salamiin Kepan Anne Tarvaisen kyydissä. Matkan varrella näkyi apinoita ja useita pahannäköisiä liikenneonnettomuuksia. Milloin oli mikin rekka tai auto tienvarressa kyljellään. Varoituskolmioiden asemaa ajoivat tielle kootut risukasat.

Dari on 3-4 miljoonan ihmisen kaupunki, josta oli vaikea saada suuren koon vuoksi otetta. Keskustassa on lähinnä virastoja ja pankkeja, sillä se on "siivottu" joitakin vuosia sitten kojuista ja pikkukaupoista.

Dar es Salaam on Tansanian suurin kaupunki, talouselämän keskus ja entinen pääkaupunki. Dari on maan tärkein satamakaupunki, jonka kautta kulkee tavaraa myös naapurissa oleviin sisämaihin. Kaupungissa yhdistyvätkin eurooppalaiset-, afrikkalaiset- ja arabivaikutteet. Dari toimi Saksalaisen Itä-Afrikan pääkaupunkina 1800-luvulla ja Brittien vallan aikana ensimmäisestä maailmansodasta itsenäistymiseen vuonna 1961 kaupunkiin rakennettiin erillisiä asuinalueita eurooppalais- ja afrikkalaissyntyisille kaupunkilaisille. Heimojen välisten erimielisyyksien vuoksi pääkaupunki päätettiin vuonna 1973 siirtää Dodomaan lähemmäs maan maantieteellistä keskipistettä. Siirto on kuitenkin yhä kesken.

Darissa satoi kunnolla pari päivää. Perjantaina näkyi kuitenkin jo sinistä taivasta ja aurinko. Tästä innostuneena suuntasimme heti aamusta reilun puolen tunnin laivamatkan päässä olevalle Bongoay-saarelle. Saari on luonnonsuojelualuetta, mutta sinne voi mennä uimaan ja ottamaan aurinkoa. Saari oli oikea paratiisi vehreine luontoineen, vaaleine hiekkarantoineen ja turkoosine merineen. Paistattelimme auringossa, uimme ja keräsimme simpukan kuoria rannalta. Tosin aurinkovoiteenkäyttö olisi ollut suositeltavaa, sillä viimeinen päivä ja lentomatka olivat varsin tuskaisia palaneella iholla :)


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

ihan nassakat bikinit sulla ninnuska!

harvoin kaltaisesi ajatteleva yliopistopimu panee itsensä noin kunnolla peliin!

10+ ruhosta, myös kaverin ei tarvitse tuhkaan mennä! :D