27.5.07

Massaglobbaamassa

Perjantaina eduskunnan lisärakennuksen eteen kokoontui noin 150 globbaria eri puolilta Suomea tapaamaan kansanedustajia. Lopputulos oli onnistunut, sillä yli puolet edustajista saatiin globattua. Tämä oli reippaasti yli alkuoletusten. Keskusteluja globaaleista kysymyksistä käytiin yhteensä 108 kansanedustajan kanssa ja heistä 78 täytti lupauskortin. Tapaamisissa edustajia pyydettiin rastittamaan yhdeksänkohtaisesta lupauskortista ne konkreettiset teot, jotka he aikovat toteuttaa kuluvan vaalikauden aikana.

Suosituimpia lupauksia olivat muun muassa kehitysyhteistyöntehokkuuden ja määrärahojen kasvun varmistaminen sekä eduskunnan väestö- ja kehitystyöryhmän sekä Lasten puolesta -verkoston tapahtumaan osallistuminen. Yli puolet lupasi huomioida ilmastonmuutoksen torjumisen päätöksenteossaan.

Tapahtuma herätti eniten mielenkiintoa SDP:n, Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattien keskuudessa, joiden edustajista yli 70 prosenttia tuli paikalle keskustelemaan globbarien kanssa. Vähiten mielenkiintoa oli Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla.

Pohjois-Karjalasta meitä oli paikalla neljän hengen porukka. Globbaus meni varsin hyvin näin jälkikäteen ajatellen, vaikka tilannetta olikin vaikea hahmottaa heti paikanpäällä. Globbaukseen oli kuitenkin jo vuoden verran valmistuttu ja puhuttu ja sitten koko tilanne oli ohi parissa tunnissa.

Tapasimme neljä kuudesta Pohjois-Karjalan edustajasta. Ministeri Vehviläinen oli jo aiemmin ilmoittanut, ettei pääse paikalle. Kokoomuksen Pekka Ravia odottelimme, mutta häntä ei paikalla näkynyt. Ensin globbauspisteellämme vierailivat keskustan Eero Reijonen ja Hannu Hoskonen. Molemmat myöskin täyttivät lupauskortin. Lupauskortissa olleeseen maataloudenvientitukien poistamiseen liittyvään lupaukseen molemmat tarttuivat, vaikka emme aihetta itse lähteneet heille esittelemään. Saimmekin globbauksen ohessa selvityksen maataloustukien välttämättömyydestä meille :)

SDP:n Lauri Kähköseltä sen sijaan oli mahdoton saada puristettua lupauksia. Esimerkiksi lupaus, jossa vaadittiin edustajaa selvittämään, miksi Suomi ei ole ratifioinut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen lapsikauppaa, lapsiprostituutiota ja lapsipornografiaa koskevaa lisäpöytäkirjaa sai Kähköseltä kannatusta ja hän sanoi selvittävänsä asian. Lupauksessa kuitenkin odotettiin selvittämisen lisäksi sen ratifioimisen vaatimista ja tähän Kähkönen ei halunnut sitoutua. Puoluetoveri Esa Lahtela sen sijaan lupasi sitoutua kaikkiin yhdeksään lupauskortin lupaukseen. Myös SDP:n edustajat tarttuivat maatalouden vientitukien poistamiseen, mutta hahmottivat myös niiden vaikutuksen kehitysmaille.

Etenkikn ilmastonmuutoksen torjuminen ja YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen ratifioiminen saivat Pohjois-Karjalan edustajilta kannatusta.

Tapahtuman sadasensimmäinen globattu edustaja oli ulkomaankauppa ja -kehitysministeri Paavo Väyrynen. Väyrysestä ei kamalasti saanut irti, mutta 0,7 prosentin tavoitetta hän silti vakuutti kannattavansa.

Kansanedustajille jaettiin tilaisuudessa yli 5 500 terveistä kansalaisilta. Pohjois-Karjalan vaalipiiristä korteja kertyi noin 300 eli 32/10 000 äänioikeutettua kohden. Tulos on vaalipiirikohtaisesti kolmanneksi paras. Edelle menivät vain Ahvenanmaa (63/ 10 000) ja Helsinki (45/10 000).

Kansanedustajat, jotka eivät päässeet paikalle, saavat korttiterveiset sekä lupauskortin postilaatikkoonsa. He voivat palauttaa lupauksensa 8.6.2007 mennessä.
Kansanedustajien antamien lupausten toteutumista on tarkoitus seurata kuluvan vaalikauden ajan.

Ei kommentteja: