10.5.07

Kuurot Tansaniassa


Wateto wenye ulemavuni sehemu ya jamii, wanastahili huduma na haki sawa.
Disapled children are part of the society; they deserve equal services and rights.

Tanaan kavimme vierailulla Tansanian kuurojenliiton Chavitan Morogoron yksikossa. Toimiston vieressa oli huonekaluverstas, jossa tyoskentelee seka kuuroja etta ei kuuroja yhdessa.

Hellenin visiot viittomakielihankkeesta vaikuttavat suurenmoisilta, vaikka niitä hieman Suomen Kuurojenliitossa kritisoitiinkin muun muassa termistön vuoksi. Toisaalta termit ovat niitä, mitä täällä käytetään. Kuurojen liitossa meille sanottiin suoraan, ettei kuuroista tule puhua vammaisina, vaan kuuroina. Tähän Leena Seppänen totesi, ettei hän ollut edes mieltänyt viittomakielihankettamme vammaishankkeeksi ennen kuin se sellaiseksi luokiteltiin UM:ssä.

Viittomakielihankkeen tarkoituksena on sijoittaa kuurot lapset samaan kouluun ja samoille luokille kuin muutkin lapset, tuoda heidät osaksi yhteiskuntaa. Kuuroja lapsia ei eristetä muista omaksi erityiseksi ja erilaiseksi ryhmäkseen. Samalla kaikki lapset oppivat viittomakieltä ja kommunikointia kuurojen kanssa, mikä on varmasti hyödyllistä, sillä kuuroja on täällä paljon. Suopmessa korostetaan kuurojen erityisyyttä ja heidän yhteistä identiteettiään. Miksi tämä on meillä niin tärkeää? Hankkeen idea tuoda kuurot osaksi tavallista elämää kuulostaa todella mielekkäältä. Samalla myös asenteet kuuroja kohtaan muuttuvat takuulla suvaitsevaisemmiksi.

Opettajat tulevat opettamaan samanaikaisesti sekä puhumalla että viittomalla. Leena koulun lapset ovat jo nyt opetelleet kirjainten yhteydessä myös viittomaan ne. Tämä on ollut lapsista valtavan hauskaa. Kyllähän kuuroja on toki aiemminkin sijoitettu tavallisiin kouluihin, mutta tällöin opetus on tapahtunuut vain puhumalla.

Hankkeeseen on yritetty saada mukaan Leena-koulun ja Kiwanja cha Ndega Primary Schoolin lisäksi myös läheinen Kilakalan koulu. Koulu kuitenkin kieltäytyi yhteistyöstä alkuvaiheessa, sillä siellä ei jaksettu uskoa hankkeeseen. Nyt mielenkiinto on kuitenkin herännyt uudelleen. Hankkeesta olisi takuulla hyötyä Kilakalan koululle, sillä koululla on 70 kuuroa lasta, mutta ei yhtään viittomakielen taitoista opettajaa.

Tämän vuoden aikana on tarkoitus kouluttaa lapsia ja heidän vanhempiaan sekä opettajia, lääkäri ja pappi. Opetus tapahtuu Kiwanja cha Ndega Primary Schoolilla. Ensi vuonna aloitetaan sama uusien oppilaiden ja heidän vanhempiensa kanssa. Lisäksi opetus pyritään laajentamaan Leena Nursery Schooliin. Tavoitteena on kehittää opetusta ja saada mukaan vielä muitakin kouluja.

Täällä on sadekausi meneillään. Alkumatkasta sitä ei voinut huomata muusta kuin varsin vehreästä luonnosta. Nyt on kuitenkin satanut kunnolla jo kolmena yönä. Päiväksi sade on lakannut. Sade virkistää mukavasti ja puhdistaa ilmaa pölyltä, joka täällä muutoin leijailee. Muutoinkin ajankohta on sopiva, sillä viileimmät kuukaudet Tansaniassa ajoittuvat meidän kesämme kohdille.

Ei kommentteja: