11.5.07

Miehet mukaan terveysohjelmiin

Luin eilen paikallisesta Kenian ja Tansanian alueella ilmestyneestä sanomalehdestä, The Guardianista mielenkiintoisen, naiset ja terveys -sarjaan kuuluvan artikkelin ”No success for reproductive health without involving men”.

Perinteisesti terveysohjelmat Afrikassa ovat keskittyneet naisiin ja lapsiin unohtaen miehet. Artikkeliin pointtina olikin se, että miehet ovat kuitenkin naisten kumppaneita sekä päättäjiä perheessä ja yhteiskunnassa. Miesten terveys, etenkin seksuaalinen terveys on tällöin yhtä tärkeää kuin naistenkin. Tarvetta on terveysohjelmille, jotka huolehtivat miesten lisääntymisterveydestä sekä voimistavat miesten ja naisten välistä suhdetta. Miesten seksuaalistaterveyttä tulisi edistää terveystarkastuksin, turvaseksin suosimisella ja ehkäisemällä perheväkivaltaa.

Paras keino on luoda ympäristö, jossa sekä miehet että naiset voivat käyttää luottammuksellisesti ja yksityisyys turvattuna lisääntymisterveyspalveluja. Toinen keino on luoda miesten lisääntymisterveydestä huolehtivia klinikoita. On myös tärkeää keskustella miesten kanssa asiasta. Tämä tulisi aloittaa esimerkiksi nuorten miesten kerhoissa, työpaikoissa sekä kirkoissa. Tiedon kauutta miehet pystyvät tekemään päätöksiä, jotka parantavat naisten lisääntymisterveyttä sekä tukea naisia paremmin.

Artikkeli oli varsin mielenkiintoinen ja pisti ajattelemaan. Miehet unohtuvat uein kehitysyhteistyohankkeista. Itsekin on tottunut ajattelemaan, etta "lapsissa on tulevaisuus" ja "naisiin suunnattu kehitysyhteistyo on tehokkainta" Nama ovat toki totta, mutta artikkelissa oli monia hyvia pointteja siita, miksei miehia tule unohtaa.

Ei kommentteja: