14.12.06

Vanhasen hallitukselle 7+

Vuosi lähenee loppuaan ja on aina aika pysähtyä arvioimaan kulunutta vuotta ja sitä, mitä on jo saatu aikaiseksi ja mitä pitäisi vielä ensi vuonna tavoitella suuremmin ponnistuksin. Samalla vuoden loppu on myös monen asian uusi alku, kun valitaan uusia toimijoita ensi vuodelle.

Kansalasijärjestöt arvioivat eilen hallituksen toimintaa ja antoivat sille keskiarvoksi tyydyttävän 7+. Hallituksen työskentelyä arvioivat eilen Helsingissä vaalikampanjansa avanneet kansalaisjärjestöt: Kepa, Pakolaisneuvonta, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Kirkon ulkomaanapu. Hallituksen saavutuksia arvioitiin neljästä näkökulmasta, jotka olivat kauppa-, ympäristö-, maahanmuutto- ja kehitysyhteistyöpolitiikka. Kansalaisjärjestöjen mukaan hallitus lipsuili tavoitteistaan. Hallituksen linjaukset ja periaatteet olivat kyllä kohdallaan, mutta teot ja saavutukset vähäisiä.

Esimerkiksi kauppapolitiikassa hallituksen sanojen ja tekojen välillä vallitsee ristiriita. Hallituksen syyskuussa 2005 hyväksymä kauppapoliittinen ohjelma nostaa köyhien maiden tukemisen toiseksi Suomen kahdesta kauppapolitiikan päätavoitteesta, mutta Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokouksessa Hongkongissa vuonna 2005 Suomi oli EU:n kärkijoukossa jarruttamassa maatalouden vientitukien poistoa. EU sitoutuikin lopettamaan vientituet vasta vuonna 2013, mikäli WTO:n neuvottelukierros saadaan päätökseen.

Myös kehitysyhteistyön kohdalta hallituksen puheista ja teoista löytyy ristiriitaisuutta. Viimekeväinen kehysbudjettipäätös tekee hallituksen itse itselleen asettaman tavoitteen lähes mahdottomaksi. Näillä näkymin onkin epätodennäköistä, että kehitysyhteistyömäärärahat saataisiin nostettua 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä. Lisäksi päätöksen tavoitteesta hallitus siirsi seuraavan hallituksen asiaksi.

Ylioppilaskunnallemme valittiin eilen edustajiston kokouksessa uusi hallituksen puheenjohtaja sekä hallitus. Pitkät ja vaiherikkaat neuvottelut saatiin onnellisesti päätökseen. Itse jatkan ensi vuonna kehy-jaoston toiminnassa hallituksen kehitysyhteistyö- ja ympäristövastaavana. Jaoston puheenjohtajana toimiminen oli mukavaa ja antoisaa. Ilolla annan pestin seuraavalle. Päteviä ihmisiä jaostosta aivan varmasti löytyy.

Ei kommentteja: