17.12.06

Rauhaa päälle maan

Tänään laulettiin monissa kirkoissa kauneimpia joululauluja. Monissa joululauluissa toivotaan rauhaa päälle maan. Ei taida tänäkään jouluna tuo toive toteutua. Sudanissa Darfurin konflikti jatkuu ja Palestiinassa tulitaisteluja käytiin toissapäivänä. Hamas syyttää presidentti Mahmud Abbasia sodan aloittamisesta. Sri Lankalla, Afganistanilla ja Irakilla ei mene yhtään sen paremmin. Tshetsheniassa sota on virallisesti ohi, mutta tilanne on yhä epävakaa ja ihmisoikeusloukkaukset tavallisia.

Joskus olen kuullut laskelman, jonka mukaan rauhan päiviä on koko ihmiskunnan osalta kertynyt alle vuoden verran. En tiedä, pitääkö väite paikkansa vai ei, mutta lähelle se ainakin osuu. Jossakin päin maailmaa taistellaan lähes koko ajan. Taistelut, etenkään pitkään jatkuneet konfliktit eivät aina näy mediassa, jos mitään mullistavaa ei tapahdu tai tilanne ei muutu.

Kauneimpien joululaulujen yhteydessä muistutettiin esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun kautta hankittavasta ”toisenlaisesta lahjasta”. Lahja tuo moninkertaisen ilon niin antajalle, saajalle kuin kehitysmaan ihmiselle. Lahjan kautta voi antaa esimerkiksi tshetsheenilapselle vuodevaatteet orpokotiin, hankkia koulupuvun, vuohen, kanoja tai moskiittoverkon.

Toinen järjestö, jonka kautta voi hankkia ”erilaisen lahjan” on Oxfam. Tähän mennessä järjestön kautta lahjoitetuilla rahoilla on hankittu mm. puhdasta vettä 550 000 ihmiselle, rakennettu 16 000 vessaa ja järjestetty 1 500 tuntia opettajankoulutusta.

Rauhallista joulunodotusta!

Ei kommentteja: