21.12.06

Lahjoituksista verovähennyksiä?

Kehitysyhteistyö on viime aikoina onnistunut nostamaan profiiliaan positiivisemmaksi ja suhtautuminen kehitysyhteistyöhön on muuttunut myönteiseen suuntaan. Taloustutkimuksen tänä vuonna tekemän tutkimuksen mukaan 86 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä joko erittäin tärkeänä tai melko tärkeänä. Yritysten ja yksityisten lahjoitukset ovat kasvaneet merkittävästi. Taustalla on hyvä taloustilanne ja palkkojen nousu.

Suomen suurimmat hyväntekeväisyysjärjestöt Unicef, Punainen risti ja Kirkon Ulkomaanapu jättivät syksyllä valtiovarainministeriöön vetoomuksen lahjoitusvähennyslain muuttamisesta niin, että yritykset voisivat vähentää lahjoituksensa verotuksesta. Hyväntekeväisyyslahjoitusten verovähennysmahdollisuus oli Suomessa käytössä 1980-luvulla, mutta siitä luovuttiin laman myötä. Tällä hetkellä on olemassa useita satoja yleishyödyllisiä yhdistyksiä ja säätiöitä, joille annetut varat yritys voi vähentää verotuksessaan, mutta suurimmat kehitysapua harjoittavat kansalaisjärjestöt eivät kuulu tähän joukkoon. Verovähennysoikeus koskee vain lahjoituksia, jotka tukevat kotimaista tiedettä ja kulttuuria. Vetoomuksen taustalla on toive lisätä lahjoitusten määrää entisestään. Järjestöt uskovat, että yrityslahjoitusten määrän nousu auttaisi nostamaan kehitysavun muiden pohjoismaiden tasolle.

Verovähennysoikeus saa kannatusta, mutta jää päätettäväksi seuraavien vaalien jälkeen. Valtiovarainministeriö suhtautuu asiaan varauksella, sillä se pelkää kehitysavun luisuvan pois valtion kontrollista. Ministeriön mukaan kehitysavun tulisi olla valtion vastuulla. Järjestöt voivat tehdä täydentävää työtä, mutta päävastuun täytyy olla valtiolla. On hyvä, jos valtion tehtävänä nähdään kehitysapu ja että sitä tulee rahoittaa yhteisistä verorahoista. Kuitenkin on hyvä muistaa, että hallitus ei ole päässyt asettamiinsa tavoitteisiin eikä todennäköisesti tule saavuttamaan 0,7 prosentin tavoitetta vuoteen 2010 mennessä.

Tämän päivänen A-plus ohjelma käsitteli samaa teemaa. Kirkon ulkomaanavun kautta kohdennettavat lahjoitukset ovat lisääntyneet huimasti. Vuoden suurin lahjoitus on tullut Tapiola-yhtiöiltä, joka on kohdistanut lahjoituksensa Kirkon ulkomaanavun kautta koulun perustamiseen Kongoon. Vakuutusyhtiö Tapiolan tarkoituksena on muistuttaa työntekijöitään ja asiakkaitaan siitä, mitä yhteisvastuu tarkoittaa.

Lahjoituksia tehdään myös Suomeen. Esimerkiksi Sampo lahjoittaa vuosittain 200 000 euroa suomalaisille kouluille hankkeisiin, joihin niillä ei muuten olisi varaa. Joulukorttirahansa Sampo lahjoitti opiskelijoiden mielenterveystyötä tukevalle Nyyti ry:lle. Yritykset ovatkin vuosi vuodelta lahjoittaa yhä enemmän joulukorttirahojaan hyväntekeväisyyteen.

Myös lahjoitusten verovähennyskelpoisuus otettiin ohjelmassa esille. Ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Paula Lehtomäen mukaan verovähennysoikeus olisi mahdollinen, jos vain tahtoa löytyy ja asia olisi otettava mukaan seuraaviin hallitusneuvotteluihin. Lehtomäki myöntäisi verovähennysoikeuden sekä yksityisille että yrityksille. Suomen Yrittäjät suhtautuu asiaan varovaisesti, sillä taustalla on huoli muun verotuksen kiristymisestä.

Ei kommentteja: