6.12.06

Kehitysapu keino lisätä turvallisuutta

Itsenäisyyspäivään kuuluvat erilaiset puolustusvoimien paraatit sekä Suomen turvallisuudesta keskusteleminen. Pääministeri Matti Vanhanen totesi tänään pitävänsä Nato-jäsenyyttä turhana, koska Suomen turvallisuus on muuttunut jatkuvasti parempaan suuntaan ja kansainvälisiin operaatioihin osallistutaan jo muilla järjestelyillä.

Ilahduttavaa oli kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen kannanotto Nummi-Pusulan itsenäisyyspäiväjuhlassa. Räsänen totesi tänään, että sitoumukset kehitysyhteistyömäärärahojen nostamiseen 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2010 mennessä tulisi saavuttaa ennen kuin pohditaan lvoimavarojen laajentamista sotilaallisissa operaatioissa auttamiseen. Kantaansa Räsänen perusteli sillä, että ”pienen, sotilaallisesti liittoutumattoman Suomen vastuuta maailman hädästä ja kärsimyksestä hoidetaan edelleen sopivammin lääkärin kuin tuomarin tai poliisin roolissa".

Turvallisuus on myös yksi Kepan eduskuntavaalien alla esillä pitämistä aiheista. Turvallisuutta on lähestytty eri näkökulmista: huumetalouden, terrorismin, terveyspolitiikan ja ympäristöongelmien näkökulmasta. Turvallisuutta pidetään kehityspolitiikan sivutuotteena. Kehityspolitiikka torjuu terrorismia, sillä köyhyyden vähentäminen vähentää myös terrorismin kannatusta. Kehityspolitiikan avulla voidaan vähentää tarvetta viljellä huumekasveja ja sitä kautta vähentää sotia ja konflikteja. Tarttuvat taudit ovat uhka meille kaikille. Monet ongelmat kuitenkin kärjistyvät kehitysmaissa, joissa esimerkiksi kokonaiset sukupolvet kuolevat aidsiin. Tämä heikentää yhteiskuntia ja luo epävakautta. Ympäristöongelmat lisääntyvät jatkuvasti. Ympäristöpakolaiset ovat nopeimmin kasvava pakolaisten ryhmä ja ilmaston lämpeneminen uhkaa tuhansia ihmisiä.

Maailmassa käytetään valtavia summia turvallisuuteen. Kehityspolitiikkaan kiinnitetään aivan liian vähän huomiota, vaikka juuri se on avainasemassa turvallisuudesta keskusteltaessa. Maailman yhteenlasketut sotilasmenot ovat ylittäneet ensi kerran kylmän sodan jälkeen biljoonan dollarin rajan terrorismin vastaisen sodan vuoksi. ensi kertaa kylmän sodan jälkeen. Terrorismin vastainen taistelu on jo nyt murentanut ihmisoikeuksia ja ihmisten perusoikeuksia sekä vähentänyt yhteiskuntien avoimuutta.


2 kommenttia:

Valtioneuvosto vaihtoon ja Isänmaan Asialla: Suomi suomalaisille erilaisten maatamme raunioittavien kommarikepulirkpkokkarihorojen sijaan. Kestävää kehitystä profeettanne Lehto Tampereelta johdattaa kirjoitti...

Kehitysapu on vain ainoastaan keino nylkeä suomalaisilta tyhmiltä rahat pois.

Tutustu asioihin:) Vanha sananlasku sanoo: Ei kannettu vesi kaivossa pysy.

Aiheesta on tehty tutkimuksia, jotka vahvistavat saman kestämättömyyden. Rahat menevät vain korruptioon, ei avuksi.

Aidsiin kuolevien neekerivaltioiden byrokratialahjustaminen on tuhoontuomittua hölmölän toimintaa

Seppo Lehto Tampere

Niina Salmi kirjoitti...

Ja ilman kaivoa ei voi saada vettä :)

Nykyisin rahojen käyttöä seurataan tarkasti ja korruption mahdollisuus tiedostetaan ja huomioidaan kehitysavussa. Vastaanottajataholta vaaditaan selvityksiä ja kuitteja rahojen käytöstä, järjestetään seurantamatkoja jne. Suomen päässä eri järjestöt julkaisevat raportteja ja esitteitä siitä, mitä lahjoitetuilla rahoilla on tehty.

Kehitysavulla on myös pystytty vähentämään korruptiota esimerkiksi Botswanassa.

On totta, että aiemmin rahat ovat hyvinkin voinet päätyä vääriin käsiin. Esimerkiksi kylmän sodan aikana kehitysapua myönnettiin jopa läpikorrutoituneiksi tiedetyille hallitsijoille. Taustalla oli idän ja lännen kilpailu kehitysmaiden suosiosta.

Niina Salmi