7.12.06

Kaikilla ei ole mahdollisuutta sananvapauteen blogissaan

Tänään järjestettiin Joensuussa kaupungin kirjaston aulassa Amnestyn kirjemaraton. Tapahtumassa oli mahdollisuus laittaa nimensä valmiiseen vetoomukseen, kirjoittaa valmiin mallin mukainen kirje tai tapausesittelyjen pohjalta oma kirje. Yksi tapauksista koski internetin käytön sensuuria Kiinassa. Kirje oli osoitettu Microsoftin johtajalle William H. Gatesille. Microsoftilta vaadittiin vetoomuksessa vastuuta ihmisoikeuksien ja ilmaisunvapauden toteutumisesta Kiinassa sekä myös muualla maailmassa.

Kiinan hallitus rajoittaa voimakkaasti internetin käyttöä, sana ei ole vapaa ja hallituksen arvostelu verkossa on vaarallista. Poliittisesti arkaluontoiset hakutulokset suodatetaan Kiinan MSN-verkkopalvelusta Kiinan viranomaisten ja Microsoftin välisen sopimuksen mukaan. Esimerkiksi sanat Tiibetin itsenäisyys ja kesäkuun 4. päivä (Tiananmen aukion verilöyly) ovat kielletyllä listalla. Myös blogien luontia on Kiinassa rajoitettu. Blogit, joissa esiintyy esimerkiksi sanat Tiananmen verilöyly, demokratia, ilmaisunvapaus tai ihmisoikeudet estetään. Tämä heikentää kiinalaisten ilmaisunvapautta sekä estää kiinalaisten internetin käyttäjien pääsyn maailmanlaajuisille sivustoille, joissa käsitellään muun muassa ihmisoikeuksia. Esimerkiksi Amnestyn sivuille ei ole Kiinassa pääsyä.

Keväällä 2005 kiinalainen toimittaja Shi Tao sai kymmenen vuoden vankeustuomion lähetettyään ulkomaille sähköpostia, joka sisälsi tietoa Kiinan hallituksen tavoista rajoittaa median työtä. Kiinalaisen tutkijan ja aktiivisen kiinakriitikon Zhao Jingin New York Timesille kirjoittama blogi taas poistettiin Microsoftin palvelimelta Kiinan viranomaisten pyynnöstä.

Asiasta löytyy lisätietoa sekä kirjemalli osoitteesta: web.amnesty.org/pages/ec-110506-action-eng

Ei kommentteja: