1.12.06

1000 kynttilää syttyy muistuttamaan hivistä

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä aids-päivää. Maailmassa on 39 532 872 hiv-positiivista. Luku on suuri ja on hyvä ainakin kerran vuodessa pysähtyä miettimään asiaa. Päivän tiimoilta on tapahtumia ympäri Suomea. Niin myös täällä Joensuussa, jossa sytytetään 1 000 kynttilää muistuttamaan hiv:in leviämisestä. Kuluneena vuonna on Suomessa todettu enemmän hiv-tartuntoja kuin koskaan aikaisemmin. Tilanne on kuitenkin vielä huonompi kehitysmaissa.

Kaikkein voimakkaimmin aids vaikuttaa kehitysmaissa, joissa asuu 95 prosenttia maailman hiv-positiivisista. Hiv liittyy läheisesti naisten heikkoon asemaan, köyhyyteen sekä taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin. Varhainen avioituminen, raiskaukset sekä tietämättömyys sairaudesta edistävät taudin leviämistä. Aids onkin monilta osin muodostunut kehityksen uhaksi, sillä lähes puolet tartunnan saaneista on 15–24-vuotiaita nuoria kehitysmaista. Hiv koskettaa myös lapsia ja nuoria muutoinkin, sillä miljoonat jäävät orvoiksi aidsin takia.

Aids on Afrikan yleisin kuolinsyy ja neljänneksi yleisin koko maailmassa. YK:n väestörahaston ylläpitämässä Aids-kellossa on pysäyttäviä lukuja. Niihin voi käydä perehtymässä osoitteessa: www.unfpa.org/aids_clock/index.html. Kellon mukaan joka 6,5 sekunti joku saa hiv-tartunnan. Tämä tekee vuorokaudessa jo 13 292 sairastunutta. Lisäksi joka kymmenen sekunti joku kuolee aidsiin eli 8 640 kuollutta joka päivä.

Aidsin torjumiseksi tarvitaan velkahelpotuksia sekä rikkaiden maiden tukea kehitysmaille, jotta maiden hallitukset voisivat puuttua tehokkaammin ongelmaan. Janne Hukka kirjoitti 22.10.2006 Kepan sivuilla koulutuspolitiikan tärkeydestä torjuttaessa aidsia. Tutkimusten mukaan 70 000 lasta säästyisi vuosittain hiv-tartunnalta, jos koulunkäynti kehitysmaissa olisi turvattu YK:n vuosituhattavoitteiden mukaisesti. Parhaassa tapauksessa koulunkäynti tarjoaa lapsille seksuaali- ja hiv/aids-valistusta sekä lisää lasten vaihtoehtoja edetä elämässään ja valita toisin.

Ei kommentteja: