8.12.06

Poliittisella vaikuttamisella maailmasta toisenlainen


Tänään meillä oli Joensuun demari opiskelijoiden, Josy ry:n syyskokous. Johtokunta vaihtui ja samalla hyväksyttiin myös talousarvio ja toimintasuunnitelma ensi vuodella. Itsestäni tuli kokouksessa ensi vuoden puheenjohtaja. Olen ollut mukana Josyn toiminnassa reilun vuoden. Kulunut vuosi on mennyt pöytäkirjoja kirjoittaessa. Puheenjohtajan roolin otan vastaan positiivisin mielin uutena haasteena.

Poliittinen vaikuttaminen ei juuri tunnu kiinnostavan nuoria. Itse näen sen kuitenkin tärkeänä keinona vaikuttaa maailmaan, jossa elämme. Puolueen opiskelijajärjestön kautta voi vaikuttaa erityisesti ukkopuolueeseen ja saada sitä kautta ajettua itselle tärkeitä asioita sekä saada tuotua ne näkyville. Myös pienemmällä mittakaavalla on mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi erilaisten seminaarien muodossa. On turha valittaa, jos ei edes yritä tehdä mitään. Yleisellä mielipiteellä on loppupeleissä varsin suuri vaikutus päättäjiin. Tämän ovat huomanneet monet tahot ja esimerkiksi Kepan globbarit-kampanja perustuu poliittiselle vaikuttamiselle. Pitämällä kehitysyhteistyökysymyksiä näkyvästi esillä sekä keräämällä Terveisiä jostakin Suomesta -korttiterveisiä tuleville kansanedustajille pyritään vaikuttamaan Suomen harjoittaman politiikan sisältöön.

Kehitysyhteistyön osalta SDP:llä menee ihan mukavasti, vaikka toki parantamisen varakin olisi. Kepa on arvioinut puolueiden näkemyksiä kehitysyhteistyöhön kolmen keskeisen kysymyksen perusteella: näkemys kehitysyhteistyömäärärahoihin, kauppapolitiikkaan ja velkakriisin. SDP kannattaa kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2010 mennessä, mutta ei ole asettanut vaaliohjelmaan tavoitteiden saavuttamisen aikataulua, vaan puolueen 10.- 11.11.2006 hyväksytyssä vaaliohjelmassa puhutaan ainoastaan, että Suomen tulisi aktiivisesti osallistua YK:n vuosituhatjulistuksen kehitystavoitteiden toteuttamiseen kasvattamalla kehitysyhteistyöpanostaan.

Samaisessa vaaliohjelmassa vaaditaan kehitysmaiden aseman vahvistamista kansainvälisessä kauppapolitiikassa. Positiivista on myös, että puolue tunnistaa maatalouskaupan vapauttamisen ja vientitukien poistamisen keskeiseksi köyhyyden vähentämiskeinoksi. Myös ihmisoikeudet, työelämän normit ja ekologiset tavoitteet otetaan huomioon puolueen linjauksissa. Kauppapolitiikka on varsin tärkeä kysymys, sillä paikallisen tuotannon lisääminen vähentää köyhyyttä. Myös velkahelpotusten myöntäminen on tärkeässä asemassa, jotta kehitystavoitteet voitaisiin saavuttaa. Kepan mukaan SDP:n linja kehitysmaiden velkakriisin ratkaisemiseksi on asiantunteva. Puolue tunnistaa sovittelumekanismin ja velkaantumisen syihin puuttumisen tärkeyden. Kesäkuussa 2005 puolue on ottanut kantaa köyhimpien kehitysmaiden velkojen anteeksiantamisen puolesta. Harmillista on kuitenkin, ettei asiasta mainita mitään vaaliohjelmassa.

Erityistä kiitosta SDP:lle voi antaa pyrkimyksestä kehittää kansainvälisiä veroja sekä huomion kiinnittämisestä kansainvälisten veroparatiisien kontrolloimiseen. Kansainväliset verot ovat mukana myös puolueen vaaliohjelmassa, jossa toivotaan Suomen osallistuvan uusien kehitysrahoitusmuotojen kehittämiseen, jotta YK:n vuosituhattavoitteet saavutettaisiin.

Myös Josyssa kehitysyhteistyökysymykset ja ympäristöasiat ovat olleet vahvasti esillä. Mikä on toki hieno asia, kunhan ei liiaksi jämähdetä vain näiden asioiden ympärille, sillä maailmassa on toki muitakin epäkohtia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Vielä kerran suuret ja ihanat onnittelut valinnastasi puheenjohtajaksi! Odotan innolla ensi vuotta :)