22.12.06

Lahjaksi hyvää mieltä

Viikon alussa Joensuun kaupunginkirjastolla järjestettiin Reilun kaupan myyjäiset. Tuotteet menivät todella hyvin kaupaksi ja myytävää jouduttiin jopa hakemaan useampaan kertaan lisää. Tarjolla oli sellofaanein ja rusetein koristeltuja paketteja, joista löytyi muun muassa kahvia, teetä ja suklaata. Moni pöydän ääreen pysähtynyt tunnisti merkin ja oli myös käyttänyt Reilun kaupan tuotteita. Reilun kaupan suosio ja kasvu onkin ollut mittavaa Suomessa kuluneena vuotena. Toivottavasti sama tahti jatkuu.

Suomalaiset ovat myös löytäneet muut vaihtoehtoiset joululahjat. Helsingin Sanomien mukaan eettisten joululahjojen suosio on moninkertaistunut tänä vuonna. Esimerkiksi Kirkon ulkomaanavun kautta annettavat kanat, hyttysverkot ja puuntaimet tuovat lahjan monelle kehitysmaan ihmiselle sekä hyvän mielen lahjoittajalle. Moni saakin tänä jouluna lahjaksi kortin, jossa kerrotaan, että oikea lahja onkin kehitysmaan köyhälle hankittu vuohi. Toisenlainen lahja otettiin Suomessa käyttöön viime jouluna. Lahjoitusmalli saavutti heti suuren suosion ja tänä vuonna määrän arvioidaan kolminkertaistuvan. Esimerkiksi vuohia annetaan lahjaksi jo kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Vaihtoehtoisten lahjojen suosio perustuu varmasti osittain siihen, että niiden antaminen on helppoa ja vaihtoehtoja löytyy niin pienelle kuin suurelle budjetille. Samalla ne ovat myös hyvin konkreettisia. Enää ei tarvitse miettiä, mihin oma lahjoitus päätyy, vaan sillä voi suoraan hankkia esimerkiksi koulupuvun tai pulpetteja. Samalla tarjotaan oiva vaihtoehto joulukrääsälle ja kaupoissa juoksemiselle.

Idea on Suomessa vielä melko uusi, mutta niin se on vielä muuallakin. Uranuurtaja on englantilainen Oxfam-avustusjärjestö, joka on toiminut kaksi vuotta. Tähän mennessä järjestön kautta on myyty lahjoja jo yli 700 000 kappaletta 46 maahan. Idean suosiota kuvaa myös se, että monet tahot ovat ottaneet sen käyttöönsä. KUA:n ja Oxfamin lisäksi Suomessa voi helposti hankkia lahjoja myös World Visionin kautta. Järjestön kautta voi lahjoittaa esimerkiksi valoa perheelle vuodeksi lampun ja lamppuöljyn kautta. Vaihtoehtoisia lahjaideoita löytyy myös monelta muulta taholta, esimerkiksi Amnestyn ja Unicefin tuotteilla voi tukea tärkeää työtä.

Lahjan antaminen tuo yleensä niin antajalle kuin saajalle hyvän mielen. Hyvän mielen määrää voi kuitenkin lisätä moninkertaiseksi kasvattamalla lahjan saajien piiriä. Esimerkiksi siemenet tai vesiputki voivat tuoda ilon suurelle joukolle.



www.lahjaksilehma.fi
www.oxfamunwrapped.com

www.kua.fi/toisenlainenlahja

Ei kommentteja: