5.2.07

Ylioppilaskunnalle kummilapsi!

Viime keskiviikkona (31.1.) Joensuun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto päätti kokouksessaan hankkia kummilapsen Venäjältä Pelastakaa Lapset ry:n kautta. Kyseessä on yhteisökummius, jossa koko yhteisöä ja siinä eläviä lapsia autetaan tasapuolisesti. Kummien maksamat kummiavustukset menevät yhteiseen pottiin, josta jaetaan tarpeen mukaan avustuksia niihin kohteisiin, missä kulloinkin eniten tarvitaan. Opiskelijaa kohden vuosimaksu on reilut kolme senttiä.

Muissa ylioppilaskunnissa kummilapsi on ainakin HYY:llä, Oulun yliopiston ylioppilaskunnalla, TYY:llä, jolla on kaksi kummikohdetta Virossa ja Intiassa, Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnalla Keniassa, ja Tampereen teknilliselle korkeakoululla Intiassa sekä LYY:llä Keniassa.

Kummilapsi Venäjältä on mielestäni varsin luonnollinen vaihtoehto kun ajattelee ylioppilaskuntamme itäistä sijaintia ja Joensuun yliopiston painopistealueita. Venäjä ei virallisesti ole kehitysmaa, vaan eräänlainen ”rajatapaus”, jolla on kuitenkin suuri avuntarve etenkin rajantakaisessa Karjalassa. Esimerkiksi Sortavalassa jopa 80 prosenttia alueen väestöstä elää tällä hetkellä köyhyydessä, toimeentulorajan alapuolella ja keskimääräinen elinikä on kehitysmaatasoa, naisilla noin 63 vuotta ja miehillä 51–57 vuotta. Kummilapsi Venäjältä on myös erilainen vaihtoehto nykyisen JoYY:n tansanialaisen yhteistyökoulun, Leena Primary Schoolin rinnalla.

Ei voi muuta sanoa kuin, että olen iloinen päätöksestä. Asiasta on ensimmäisen kerran puhuttu jaostossa jo viime toukokuussa sekä käsitelty asiaa lähes jokaisessa kokouksessa viime syksynä. Uutteruus ja valmistelu selvästikin kannatti!

Helmikuun ensimmäiset päivät menivätkin sitten periferiatapaamisessa Kuopiossa. Tapahtumassa antoisinta oli ehdottomasti tutustuminen muiden ylioppilaskuntien toimijoihin sekä lukuisten ideoiden saaminen niin ympäristö- kuin kehy-sektorille.

Ei kommentteja: