Kysymysten miettiminen oli sekä helppoa että vaikeaa. Kysymyksiä kyllä syntyi helposti, mutta tärkeiden kysymysten esille nostaminen vähemmän tärkeistä kysymyksistä ja aiheista oli vaikeaa. Kehitysyhteistyön saralla tapahtuu paljon ja aiheita kysymyksille riittää. Pariin tuntiin ei kuitenkaan kovin montaa kysymystä mahdu, etenkään kun panelisteja on seitsemän ja osa kysymyksistä painottuu ympäristöaiheisiin.
Mietimme pitkään ehdokkaiden rajaamista. Vaihtoehtoina olisi ollut pyytää ketä tahansa puolueen ehdokasta tai pyytää ehdokasta, joka on kiinnostunut kehitysyhteistyö- ja ympäristökysymyksistä. Kiinnostuksen mukaan rajaamista emmimme, koska mietimme, olisivatko ehdokkaiden mielipiteet liian lähellä toisiaan, jos kaikki olisivat samoista asioista kiinnostuneita. Lopulta päädyimme esittämään kutsukirjeissä toiveen, että paneeliin osallistuja olisi mielellään puolueen nuori ehdokas. Rajaus siksi, että paneelin kahtena järjestäjä tahona Kepan ohella ovat Joensuun Yliopiston Ylioppilaskunnan kehitysyhteistyö- ja ympäristöjaostot. Lisäksi paneeli järjestetään yliopistolla.
Tälläkin rajauksella on varmasti omat ongelmansa. Nuoret ehdokkaat ovat useammin kehitysyhteistyö- ja ympäristömyönteisiä kuin vanhemmat ehdokkaat. Lisäksi se saattaa rajata yleisöä nuoriin ja opiskelijoihin. Itse odotan paneelia suurella mielenkiinnolla, sillä lähes kaikki osallistujat ovat enemmän tai vähemmän tuttuja.
Paneelin ajankohta on hyvä. Vaaleihin on vielä aikaa lähes kuukausi, mutta vaalikampanjat ovat jo hyvässä vauhdissa. Paneelia on suunniteltu viime joulukuusta lähtien. Tositoimiin päästiin kuitenkin vasta joululoman jälkeen tammikuun puolivälissä. Pelkäsin jo hieman, olemmeko liian myöhään liikkeellä ja saammeko paneeliin osallistujia. Jyväskyläläisille täytyy nostaa hattua, sillä huhut heidän paneelinsa valmisteluista ja selvistä suunnitelmista kuulostivat todella hyvältä siinä vaiheessa kun meillä oli kaikki vielä alkuvaiheessa. Onneksi ehdokkailta löytyi vielä vapaata aikaa kalenteristaan ja saimme joukon kokoon juuri kyseiselle päivälle. Panelisteja saimme mukaan yhteensä seitsemästä puolueesta: keskustasta, kokoomuksesta, SDP:stä, kristillisdemokraateilta, vasemmistoliitosta, itsenäisyyspuolueesta ja vihreiltä.
Hienon lisän paneeliin tuo Graça Samon vierailu. Samo on Forum Mulher -naisjärjestön johtaja Mosambikissa ja toimii paneelissa kommentaattorina. Saimme myös sopivasti rakennettua kehy-viikon paneelin yhteyteen. Viikon teemana on kauppa ja samalla pidämme esillä kevään massaglobbaustapahtumaa ja Terveisiä jostakin Suomesta -kampanjaa. Nyt alkaakin olla hyvä aika kerätä ilmoittautumisia kevään massaglobbaukseen sekä innostaa ihmisiä vielä kirjoittamaan terveisiä päättäjille.
Kirjoitus on julkaistu myös Globbarit-verkoston blogissa: www.globbarit.fi/blogit/archive/2007/02/13/hajamietelmi-vaalipaneelin-jrjestmisest
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti