5.2.07

Lehdistön sananvapaus uhattuna

Amerikkalainen CPJ (Committee to Protect Journalists) on ilmaissut huolensa lehdistön sananvapauden heikkenemisestä vaaleilla valittujen "demokraattorien" noustua valtaan Venäjällä ja Venezuelassa. Järjestön mukaan presidentti Vladimir Putinin ja presidentti Hugo Chavezin ovat hyviä esimerkkejä vaaleilla valituista johtajista, jotka käyttävät lakeja median kontrolloimiseen, pelotteluun ja sensurointiin.

Huoli sananvapauden puolesta ei ole turha, sillä viime vuoden aikana maailmalla tapettiin 81 toimittajaa ja 32 assistenttia. Lisäksi toimittajia kidnapattiin ennätysmäärä, yhteensä 56. Joulukuun 2006 alussa maailman vankiloissa oli ennätysmäinen määrä toimittajia, 134 toimittajaa. Yhteensä pidätettyjä toimittajia oli vuoden aikana 871. Vaarallisin alue toimittajien kannalta oli Irak, mutta myös Gazan alueella tapahtui paljon toimittajien kaappauksia.

Venäjällä toimittajia on surmattu 13 Putinin hallinnon aikana vuodesta 2000 lähtien - ysikään tappajista ei ole joutunut oikeuden eteen. Viime vuoden kuuluisin surma on eittämättä toimittaja Anna Politskovskajan surma, mutta Venäjällä murhattiin myös muita toimittajia. Esimerkiksi paikallista korruptiota tutkinut Yevgeny Gerasimenko löytyi kotoaan kidutettuna, muovipussi pään ympärille sidottuna. Lisäksi Putinin hallinto on pyrkinyt omalla propagandallaan aktiivisesti vaientamaan toisinajattelijat: useat median linjat erosivat valtion virallisesta linjasta, mediataloja suljettiin ja viralliset totuudet syrjäyttivät toisinajattelijoiden näkemykset. Käytäntö kolhi myös blogipiirejä. Sananvapautta heikentää myös maassa rehottava korruptio.

Naapurimaassa Valko-Venäjällä tilanne ei ole juurikaan parempi. Maan itsevaltainen hallinto kurittaa toimittajia ja toisinajattelijoita muun muassa estämällä järjestelmällisesti toimittajia tekemästä työtään. Poliisit jopa pahoinpitelevät mielenosoitusten aikana väärään paikkaan kameransa kanssa eksyneitä henkilöitä.

Myös suuryritykset ovat tuoneet kortensa kekoon. Viime vuonna Yahoo!, Google ja Microsoft auttoivat Kiinan kommunistista hallintoa sensuroimaan verkkoa sekä antoivat Kiinan viranomaisille tietoja salanimillä hallitusta arvostelleista toimittajista ja toisinajattelijoista. Lisäksi Google rakensi kiinaan sensuroidun Google China palvelun.

Mielenkiintoista on, että sananvapaudesta huolissaan oleva ja sananvapautta ihanteenaan pitävä USA ei pärjää maailmanlaajuisessa vertailussa juurikaan muita paremmin. Irakissa käyty sota on saanut USA:n median sensuroimaan itseään: valtamedia vaikeni pitkään sekä USA:n tappioista että Irakin siviiliuhreista. Media painotti yhä viime vuonna USA:n ”voittoa” Irakissa vähätellen terrorisminvastaisen sodan aiheuttamia ihmisoikeusloukkauksia. Myös USA:n sotapropaganda esitti lukuisia valheita totuuksina ja Google painostettiin jakamaan hallitukselle tietojaan terrorismin vastaisen sodan varjolla.

USA:ssa sensuuri on ulotettu mitä mielenkiintoisemmille tahoille. Tähän kuuluvat muun muassa tietyt kappaleet. Esimerkiksi John Lennonin Imagine on jo pari vuotta ollut niin sanotulla mustalle listalle.

Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one

Ei kommentteja: