9.2.07

G7-maat perustavat rokoterahaston köyhille maille

Teollistuneiden maiden G7-ryhmä on ilmoittanut perustavansa 1,2 miljardin euron rokoterahaston lääkekehittelyyn köyhiä maita varten. Rahaston on tarkoitus toimia yhdyslenkkinä köyhien maiden ja lääkefirmojen välillä: kun jokin kehitysmaa kertoo tarvitsevansa tiettyä rokotetta, jonka lääkefirmat voivat valmistaa, rahasto sitoutuu hankkimaan rokotteita niiden valmistuttua.

Ensi vaiheessa tärkein tavoite on kehittää rokotteet pneumokokin aiheuttamaa aivokalvontulehdusta ja keuhkokuumetta vastaan. Listalla on myös rokotteita malariaa ja tuberkuloosia vastaan. Esimerkiksi pneumokokkibakteeri on kehitysmaissa tärkeä vakavien yleisinfektioiden ja hengitystietulehdusten aiheuttaja. Keuhkokuume aiheuttaa vuosittain noin neljän miljoonan lapsen kuoleman. Teollisuusmaiden lapsille kyseinen bakteeri aiheuttaa yleensä tavallisia korvatulehduksia ja nuhakuumeita. Ei tule kuitenkaan unohtaa, että kehitysmaihin tarvitaan lisäksi omia rokotteita, jotka vastaavat mikrobien paikallisia serotyyppejä.

Rahaston perustaminen on hieno idea ja toivottavasti toimii myös käytännössä. Ainakin tarvetta sille on, sillä joka vuosi kolme miljoonaa lasta lähinnä kehitysmaista kuolee tauteihin, jotka voisi välttää yleisimmillä rokotteilla. Lisäksi miljoonat lapset vammautuvat tai ovat heikkokuntoisia näiden samojen tautien johdosta.

Tämän lisäksi juuri näiden samojen tautien johdosta miljoonat muut lapset ovat heikkokuntoisia tai vammautuneet. Lisäksi vuosittain kuolee yli miljoona alle 5-vuotiasta lasta keuhkokuumeeseen, aivokalvontulehdukseen ja rotaviruksen aiheuttamaan ripuliin - kaikki sairauksia, joita vastaan on parhaillaan kehitteillä rokote

WHO:n mukaan noin 30 miljoonaa lasta jää kehitysmaissa vuosittain ilman rokotuksia yleisimpiä lastentauteja vastaan. Unicef on työskennellyt ahkerasti kuutta tappavaa lastentautia vastaan: kurkkumätää, hinkuyskää, jäykkäkouristusta, tuberkuloosia, poliota ja tuhkarokkoa. JoYY:n kehitysyhteistyö- ja ympäristöjaoston yhteisissä pikkujouluissa ommeltiin vaatteita Unicefin Anna- ja Toivo-nukeille. Nuket menivät myyntiin Unicefin liikkeeseen, josta ne voi adoptoida omakseen 20 eurolla. Kyseisellä summalla voidaan hankkia yhdelle lapselle rokotukset kuuteen tappavimpaan tautiin.

Rokotuksia ja ravintoaineiden antamista voidaan pitää kannattavimpana ja menestyksellisimpänä keinona taistella köyhyyttä vastaan, sillä yksi annos tuhkarokkorokotetta maksaa 11 senttiä (USD), mutta vuosittain tuhlaantuu miljoonia dollareita ja lukematon määrä koulupäiviä ja tuottavaa työtä ennaltaehkäistävissä olevien sairauksien ja tautien vuoksi. Esimerkiksi polion hävittäminen maailmasta säästäisi noin 1,5 miljardia dollaria, jotka voitaisiin käyttää muihin keinoihin taistella köyhyyttä vastaan.

Ei kommentteja: