2.10.07

Peace for Burma now

On hienoa, miten maailmalla leviää solidaarisuuden aalto burmalaisia kohtaan. Viime viikolla kehotettiin pukeutumaan punaiseen paitaan, viikonloppuna Helsingissä marssittiin Burman vapauden puolesta ja tänään sytytettiin kynttilöitä eduskuntatalon portaille.

Lauantain mielenosoituksessa satakunta ihmistä vaati väkivallan lopettamista ja rauhaa Burmalle sekä Aung San Suu Kyin vapauttamista. Punainen joukko kulki Senaatintorilta Mannerheimintien kautta Rautatientorille.

Tänään eduskuntatalon portaille kynttilöistä muodostettu "Peace for Burma now" teksti loisti tukea Burmalle. Vastaavia kynttilämielenosoituksia on samaan aikaan esimerkiksi Bangkokissa, Lontoossa ja Tokiossa.

Tilanne Burmassa on sekava. Tietoja heruu harvakseltaan, sillä maan internetyhteydet ovat olleet perjantaiaamusta lähtien suljetut, matkapuhelinverkot eivät toimi ja puhelinlinjoja on katkaistu. Joidenkin tietojen mukaan mielenosoitukset jatkuvat Rangoonissa kymmenien tuhansien ihmisten voimin.

Armeijan kerrotaan vastanneen mielenosoituksiin vesitykein. Myös ilmavoimat on liikehtimässä. Toisaalta armeijan rivien väitetään rakoilevan. Rangoonissa yhden joukko-osaston sotilaat ovat ryhtyneet puolustamaan mielenosoittajia, ja alueelta on raportoitu voimakasta laukaustenvaihtoa. Myös Mandalaysta on kantautunut viestejä, joiden mukaan joukko-osastot ovat kieltäytyneet hyökkäämästä mielenosoittajia vastaan ja jääneet parakkeihinsa. Tämä antaa toivoa valoisammasta huomisesta.

Virallisten tahojen mukaan mielenosoituksissa on kuollut vain kymmeniä ihmisiä, mutta maasta paenneet puhuvat tuhansista murhatuista munkeista, joiden ruumiit on haudattu viidakkoon.

Ei kommentteja: