12.1.10

Takaisin Morogorossa

Melkein kolme vuotta on väliä edellisestä Tansanian matkasta. Paljon on muuttunut, mutta paljon myös pysynyt ennallaan. Morogoroon tullut uusia rakennuksia, mutta vanhat tutut paikat on yhä helppo tunnistaa. Myös Leena-koululle on tullut uusia rakennuksia ja vanhoja on jatkettu pidemmiksi. Rakenustyöt olivat myös käynnissä Kiwanja schoolissa.

Eilen kävimme Leena-koululla, jossa oppilaat olivat juuri palanneet joululomalta. Lapset olivat yhtä ihania kuin edelliselläkin kerralla. Hymyt olivat valloittavia ja he tervehtivät meitä seisten ja lausumalla kuorossa ”good morning teachers”.

Kiwanja schoolin rakennusta oli myös jatkettu pidemmäksi. Parhaillaan meneillään oli uuden vessan rakentaminen SAWA:n varoilla. Koulun toimistoon oli myös saatu sähkö, joka oli kustannettu ylioppilaskunnan varoilla. Toiveena oli laajentaa sähköistystä luokkiin, jolloin opetuksessa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi tietokonetta. Kuurojen opetuksessa myös kunnollinen valaistus olisi tarpeellinen. Meille vihjattiinkin koulun puolelta, että sähköistämiselle olisi tarvetta.

Tekemämme viittomakielen satukirjat otettiin tyytyväisinä vastaan ja niiden hyvää painolaatua ja muutakin laadukkuutta kehuttiin. Ainut harmi oli, että kirjaan oli jäänyt pari virhettä, joita emme olleet huomanneet. Opettajat kuitenkin ilmoittivat korjaavansa ne helposti liimaamalla päälle pienen paperipalan.

Hanke-evaluoinnin lisäksi tarkoituksemme oli jakaa kirjaa eri paikkoihin ja opastaa sen käyttöideaa eli vahvaa kuvien hyödyntämistä itse tarinan ohessa. Kuvien avulla voi esimerkiksi opetella viittomaan ”kuinka monta ikkunaa kuvassa on?”, ”mitä värejä kuvan matossa on?” ”mikä maa on Tansanian ylä/alapuolella” jne. Kirjojen jakaminen kouluihin ei kuitenkaan näytä nyt onnistuvan, osittain virheiden takia ja osittain siksi, että kirjasta halutaan järjestää kunnon julkaisutilaisuus.

Koko kirjaprojekti meinasi kärsiä takaiskun jo heti alkumatkasta, kun meidän lentoyhtiö jätti meidän molempien matkalaukut Zansibarille välilaskun yhteydessä. Vähän epäilimme asiaa jo koneessa, sillä olimme ainoat, jotka jatkoivat matkaa Nairobista Dar es Salaamiin välilaskun jälkeen. Saimme kuitenkin onneksi laukut seuraavalla lennolla kolmen tunnin odottelun jälkeen.

Ei kommentteja: