14.1.10

Kuulumisia Morogorosta


Eilen kävimme uudelleen Kiwanja cha Ndege primary schoolissa ja juttelimme koulun opettajan Busiri Uyalon kanssa. Kuurojen yksikkö on osa 868 oppilaan koulua. Opettajia koulussa on 57 (10 miestä ja 47 naista). 60 oppilaan ja 10 opettajan kuurojen yksikön lisäksi koulussa toimii autismiyksikkö, jossa oli kaksi oppilasta ja yksi opettaja.

Kuurojen yksikössä asiat ovat muuta koulua paremmin. Siellä esimerkiksi koulukirjoja riittää jokaiselle oppilaalle, kun normaalipuolella yhtä kirjaa käyttää kolme oppilasta. Kuurojen puolella on opettajien huone, joka on Sawan rakentama, normaalipuolella opettajat joutuvat istumaan ulkona pöydän ääressä. Kuurojen puolella on myös sähkö rehtorin toimistossa, mitä ei ole normaalipuolella. Kuuroille tarjotaan myös ruokaa koulussa.

Saimme roppakaupalla kiitosta hankkeesta ja tuestamme. Tuli melkein kiusallinen olo kaikista ylenpalttisista kiitoksista. Kuurojen luokassakin lapset kiittivät meitä kauniisti tuestamme. Tukea tarvitaan kuitenkin jatkossakin. Kuuroille suunnatusta opetusmateriaalista on yhä pulaa, sähkö, tietokoneet ja muu opetustekniikka hyödyttäisivät kuurojen oppimista.

Samwel na Angel – njia ya shule ya Tanzania sai hyvää palautetta. Uyallon totesi sen auttavan kuuroja ja Leena-koululla lapset ihastuivat siihen ikihyviksi, kun näytimme heille kirjaa. Istuimme koulun pihalla ja lapset kerääntyivät ympärillemme lukemaan kirjaa. Me luimme kirjan ensin lapsille englanniksi, sitten he lukivat sen swahiliksi, Leena-koulun kuuro oppilas viittoi kirjan tarinan ja lopuksi kirjaa vielä luettiin pienissä ryhmissä.

Kuurojen oppilaiden integrointi normaaliluokkiin on Leena-koulussa onnistunut erinomaisesti. Koko luokka osasi viittoa ja selvästi myös piti viittomisesta. Meille esitettiin viittoen laulu ja lapset käyttivät viittomia myös välitunnilla.

Samwel na Angel kirjaa on tähän mennessä esitelty eri henkilöille Leena-koulussa ja Sawassa, Kiwanja schoolissa sekä kansalaisjärjestöyksikössä (UNGO). Saa nähdä, mitä tahoja julkaisutilaisuus vielä tavoittaa.

Ei kommentteja: