6.11.07

Millainen vallankäyttäjä olen?

Kun käsitys vallasta on jotakuinkin saatu hahmotettua, voi alkaa miettiä, miten sitä itse käyttää.

Oli yllättävää huomata, miten valtaa voi käyttää täysin tiedostamattaan. Ja miten usein sitä käyttää normaalissa kanssakäymisessä ihmisten kanssa, parisuhteessa ja ylioppilaskunnassa. Keinoina ovat mm. kontrollointi, ns. äänetön valta, jonka avulla voi ohjailla ihmisiä toimimaan haluamallaan tavalla sekä kielen avulla.

Valtaa voi käyttää kielen ja ”faktojen” kautta. Vaikka kuvittelisi kertovansa keskustelukumppanille ”faktoja” esimerkiksi automaatiojäsenyyden tärkeydestä, saattaa itse asiassa käyttää valtaa istuttamalla omia arvojaan toiseen ja pyrkimällä saamaan tämän ymmärtämään asian merkityksen. Vallankäyttöä on jo se, käyttääkö nimitystä automaatio- vai pakkojäsenyys.

Valtaa haluan käyttää yhteisen hyvän edistämiseen. Siitä yhteisestä hyvästä voi sitten jokainen olla omaa mieltään. Vallankäytössä tärkeää on muiden mielipiteiden kuunteleminen ja kyky luopua omista mielipiteistä, jos enemmistö on toista mieltä. En usko, että diktaattorimaisella vallankäytöllä saadaan mitään hyvää aikaan, vaan vallankäytössäkin tarvitaan demokratiaa.

Vallankäyttöä on myös se, mitä asioita nostaa esiin ja mitä haluaa erityisesti viedä eteenpäin. Itse nostan etenkin kehitysyhteistyöhön ja ympäristöön liittyviä asioita pöydälle, puolustan ja haluan kehittää parempaan.

Kehitysyhteistyö sisältää todella paljon vallankäyttöä. Valkoisen miehen taakan ajateltiin pitkään oikeuttavan muiden kulttuurien alistamiseen ja muuttamiseen. Kaiken länsimaista tulevan ajateltiin olevan parempaa ja oikein. Nykyisin kehitysmaille halutaan antaa mahdollisimman paljon päätösvaltaa ja esimerkiksi hankeideoiden toivotaan tulevan etelästä käsin. Tässäkin on kyse mitä suurimmassa määrin vallankäytöstä. Pohjoisessa käytetään valtaa antamalla sitä etelän käyttöön. Kehitysyhteistyö sisältää myös edelleen paljon länsimaista annettua normistoa ja kulttuuria esimerkiksi raportoinnista.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tieto on valtaa varsinkin kun se salataan! Kaaos vai järjestys? Kun me ihmiset puuhaillaan yhdessä on hyvä olla asioilla sovittu järjestys. Mutta nyky-yhteiskunnassa valta on liian isoina klöntteinä ja suurenee vaan ja se tuo mukanaa just noita ongelmia mitä mietiskelit tuossa plogissa. Valta menee silleen että jos oot "systeemissä, sulla on tiettyjä etuja, mutta myös haittoja. Ite törmäsin siihen ,että systeemin haitat tuli liian suuriksi ja hommat liian kalliiksi: No kasasin kamat ja läksin lätkimään. Olin muuan systeemin musiikkiryhmän basisti. Systeemi omisti tilat ja soittimet, Määräsi lopulta keikat ja ohjelmiston, mulle jäi työt! siis vapaehtoistyöt! Mulla vaan oli toinen näky asiasta ja tajusin, etten mie mitään systeemii tarvii kuppaamaan. Katokkin ettet anna parastas jollekin systeemille! oli se sitten miten houkutteleva tahansa! muuten hyvää kevään odotusta ja hiihtolenkkejä! T. mies muuten Joensuusta