31.3.07

Massaglobbaus lähestyy


Massaglobbaukseen on aikaa enää kahdeksan viikkoa. Tuossa ajassa pitäisi vielä ratkaista ja järjestää monta käytännönasiaa sekä hankkia osallistujat globbaukseen.

Massaglobbauksen tavoitteena on ennen kaikkea laajentaa kansanedustajien tietoisuutta globaaleista asioista ja antaa tietoa täällä tehtyjen päätösten vaikutuksista globaalilla tasolla. Tarkoituksena on myös herätellä päättäjiä huomaamaan, miten monella eri politiikan alalla vaikutetaan kehitysmaihin ja köyhyyden poistamiseen. Kehityspolitiikan johdonmukaisuus pitää sisällään eri teemoja, joista massaglobbaukseen on valittu viisi: 1) ilmastonmuutos, 2) kehitysrahoitus ja kehitysyhteistyön laatu, 3) kauppapolitiikka, 4) nuoret naiset ja lapset sekä 5) turvallisuus ja kehitys. Mukana kehittelemässä teemoja ja niiden muuttamista konkreettiseen ja helposti ymmärrettävään muotoon ovat olleet monet järjestöt, kuten Maan Ystävät, Luontoliitto, Reilu kauppa, Attack, Plan, Väestöliitto ja Amnesty.

Tilaisuudessa kansanedustajilta kerätään lupauksia lomakkeella, josta edustaja voi rastia ne kohdat, jotka uskoo pystyvänsä täyttämään. Lupauslomakkeessa voidaan pyytää esimerkiksi kansanedustajaa osallistumaan eduskunnan väestö ja kehitys ryhmän tapahtumaan vuoden aikana. Osa lupauksista vaatii jo hieman suurempaa paneutumista ja sitoutumista kehityskysymyksiin.

Tänään globbarigurukoulutuksessa mietimme mahdollisia katastrofi- ja onnistumistilanteita. Näistä tehtiin sitten pieniä näytelmiä ja mietittiin ratkaisukeinoja. Varsinainen katastrofi lienee tilanne, jossa joku globbaamaan tullut alkaa puhua aivan muusta kuin mistä pitäisi. Myös jännitys ja tilanne, jossa työnjakoa ei ole kunnolla sovittu etukäteen voi koitua ongelmaksi. Näytelmien kautta testasimme tilannetta, jossa globbaamaan tulleiden pitäisi esitellä asiansa kansanedustajalle. Näytelmiä ei juuri ehtinyt harjoitella ja heti tuli olo, ettei oikein tiennyt mitä pitikään sanoa ja kenen pitäisi aloittaa, vaikka teemoja oli käsitelty vain hieman aikaisemmin. Harjoittelua on selvästikin hyvä olla ennen varsiaista globbausta.

Varsin onnistunut ja hauska on massaglobbauksesta kertova flyeri, joka tuli painosta vasta eilen. Flyerissa lukee isolla ”Maailmanparannus ei vaadi ihmetekoja” ja kuvassa ovat puolueiden johtajat lääkäri- ja hoitaja-asuisina. Päivi Räsänen hymyilee vihreässä hoitajan puvussa iso ruisku kädessä ja Timo Soini näyttää hieman reppanalta ensiapulaukkuineen. Kerrottakoon, että kuva on lavastettu. Kepan globbaritiimillä mahtoi olla hauskaa valokuvia otettaessa. Puolueiden johtajien päät on lisätty kepalaisten vartaloihin jälkikäteen luvan kanssa. Idea sai alkunsa hollantilaisessa mainoksesta, jossa sikäläiset puolueiden johtajat leijuvat pilvien päällä enkeleiksi puettuina.


Ei kommentteja: